Voor de basisvorming zijn er twee sets van onderwijsdoelen in de eerste graad: een set voor de A stroom en een set voor de B-stroom waarbij rekening werd gehouden met het verschillend profiel van leerling A stroom en een leerling B stroom. De onderwijsdoelen van de basisvorming 1ste graad worden door de Vlaamse overheid online ter beschikking gesteld via https://www.onderwijsdoelen.be.
Downloads in xlsx formaat
Iedere set van onderwijsdoelen bevat eindtermen, eindtermen basisgeletterdheid, uitbreidingsdoelen Nederlands en eindtermen die een attitude aangeven.
Type onderwijsdoel
Statuut
Eindtermen
Eindtermen zijn minimumdoelen die moeten worden bereikt bij een leerlingengroep.
Elke school heeft de maatschappelijke opdracht om tegen het einde van de eerste graad deze eindtermen
bij de meeste leerlingen te bereiken.
Eindterm basisgeletterdheid (BG)
Eindtermen basisgeletterdheid zijn die eindtermen die nodig zijn om te kunnen participeren in de maatschappij: Nederlands, wiskunde, digitale, financiële en informatie geletterdheid. Op het einde van de eerste graad moeten
deze eindtermen door elke individuele leerling worden bereikt.
Indien een leerling niet in staat is om een basisgeletterdheid te behalen, dan kan de klassenraad een uitzondering voorzien. Maar de toekenning van deze uitzondering is zeer uitzonderlijk.
Uitbreidingsdoelen (UD) Nederlands
De uitbreidingsdoelen zijn doelen voor jongeren die extra uitgedaagd willen worden en zich meer kunnen verdiepen in het Nederlands en moeten worden bereikt bij een bepaalde/beperkte leerlingengroep.
Attitudinale eindtermen (°), attitudinale dimensie van eindtermen
Elke school streeft ernaar dat de leerlingen de eindtermen die een attitude aangeven, bereiken en moet kunnen aantonen dat hiervoor inspanningen worden geleverd.